Партијата на претседателот Мило Ѓукановиќ не се откажува од власта.Иако ги загуби изборите, тој има план како да дојде до мнозинство во Парламентот. Иако гласовите се уште се бројат, ДПС ќе има еден или два пратеници помалку, но Ѓукановиќ сака да купи пратеници за да обезбеди мнозинство, пишуваат српските медиуми.

Потпупот почна уште пред избори кога на паркинзи се делел кеш. Секој глас за Ѓукановиќ се плаќал 200 евра. Се гласало и со неважечки лични карти и пасоши. Постои сомнеж и дека на Избирачкиот список имало околу 40.000 фантомски гласачи.