Државната агенција за истраги и заштита (СИПА) врши одредени проверки поврзани со Кристијан Шмит, кој Република Српска не го признава за висок претставник во Босна и Херцеговина.

Милорад Додик, претседателот на Република Српска, неодамна изјави дека се утврдува врз основа на кој на Шмит, кој не беше назначен на функцијата висок претставник во Советот за безбедност на ОН, му е издаден пасош во Министерството за надворешни работи на Босна и Херцеговина.