Поглаварот на Католичката црква, папата Франциск денеска допатува во Софија со што официјално почна неговата тридневна Апостолска посета на Бугарија и Северна Македонија.

Во авионот со папата Франциск, од Рим до Софија е и специјалниот известувач на МИА, кој направи ексклузивни фотографии. Папата се поздравил со сите на летот и ги благословил новинарите.

Папата го пречека премиерот Борисов, ќе има молитва за светите браќа Кирил и Методиј, а ќе се сретне и со патријархот Неофит