Косовскиот премиер Рамуш Харадинај реши да се обрати на српски јазик за да им објасни на тамошните Срби дека одлуката за зголемени такси за српските производи не е насочена против нив.

Taксите не се последица на нашата ароганција туку крајна ситуација да се грижиме за нашите интереси. Ние не го условивме дијалогот. Ако ставот на Србија е таков каков што е тоа е нивно право. Ние тоа не можеме да го промениме. Позицијата за таксите е наш општествен интерес.Ако некој сака да го запре дијалогот тоа останува на нив-изјави Харадинај