Поранешниот претседател на косовскиот парламент Јакуп Красниќи е префрлен во Хаг за да се соочи со обвиненија за воени злосторства и злосторства против човештвото по вчерашното апсење во Приштина.

Претходно тој беше приведен од обвинителите за воени злосторства со седиште во Хаг, во соработка со локалната полиција и мисијата на ЕУ за владеење на законот. Полицијата и истражителите поминаа околу 10 часа во куќата на Красниќи пред да го приведат.

Красниќи е поранешен портпарол на Ослободителната војска на Косово, кој стана претседател на косовскиот парламент по осамостојувањето, па дури и помина време како вршител на должноста претседател, од 2011 година.