Европската слободна алијанса ја потсетува  Европската комисија на својата должност да обезбеди почитување на правата на малцинствата во Грција, како гарант на Повелбата за фундаментални права на ЕУ.

ЕФА жали дека ниту европските институции ниту грчката влада не презеле значителна политичка акција за справување со континуираните повреди на правата што ги засегаат македонските и турските заедници во земјата.

Пратениците од ЕСА одлучија да испратат писмо откако членовите на грчката екстремна партија Златна зора водеа заплашувачки демонстрација кои имаше за цел да свесе страв и да го бојкотира годишниот културен настан на фолклорни македонски игри организиран од Виножито-грчки член на македонската политичка партија ЕФА, во грчкиот град Лерин.

Деновите пред настанот, членовите на Виножито-Виножито добија неколку закани кои беа пријавени на полициските власти, заедно со барање за заштита. Без оглед на огромното присуство на полицајци, членовите на Златна зора успеаја да го нарушат прославувањето на настанот и отворено изразија говор на омраза против луѓето што учествуваат во неа.