Србија се согласила да обезбеди пристап на граничарите од Фронтекс, објави Дојче веле на српски јазик, повикувајќи се на извори од Брисел. Планот е дел од стратегијата на ЕУ за зајакнување на контролата на границите и зголемување на бројот на депортации.

Согласно овој план, Германија во Фронтекс би париципирала со 1.300 полицајци, кои на меѓудржавните граници во Европа би требало да помогнат при патролите и контролите на документи.

Фронтекс ќе дејствува и на територијата на трети држави, што би значело и на Западен Балкан, кој е дел од балканската рута. Како што наведуваат од Дојче Веле, европскиот комесар за миграции, внатрешни работи и државјанство, Димитрис Аврамопулос потврдил дека соодветни договори веќе се постигнати со Србија, Македонија и со Албанија.

Во текот на јули, еврокомесарот за проширување и соседска политика Јоханес Хан потврди дека се преговара за пристап на Фронтекс на територијата на Србија и Македонија. Сега тоа е веќе договорено, наведува ДВ.

Иако Аврамопулос конкретно не ја спомна Црна Гора, подгорички „Вијести“ во јуни објавија дека црногорската Влада подготвила нацрт-договор, согласно кој припадниците на Фронтекс би можеле да дојдат во помош во случај на прилив на мигранти, а за возврат во Црна Гора не би можеле да бидат кривично гонети. Досега, припадници на Фронтекс беа на границата меѓу Грција и Македонија, и на границата меѓу Хрватска и Србија.

Согласно новиот план, единиците на Фронтекс би располагале со околу две милијарди евра, како и со авиони, бродови и оружје. ДВ наведува дека во пракса тоа би значело дека некоја членка на ЕУ кога очекува пристигнување голем број бегалци, ќе побара помош од Фронтекс, кој потоа би ја презел целосната процедура за одлуката за азил, при што конечната одлука ќе остане во надлежност на суверените држави.