Премиерот Зоран Заев најави дека на почетокот на јуни ќе ги објави имињата на министрите кои ќе бидат сменети како дел од најавената „метла“.

Тој објаснува дека ќе бидат опфатени оние функционери кои не ги исполниле очекувањата без разлика дали доаѓаат од редовите на СДСМ или пак од колалициските партнери.

Затоа, деновите се очекува средба со Али Ахмети и до другите лидери на која ќе се договорат имињата на оние што ќе бидат сменети.

Главните критериуми ќе бидат тие за кои се дебатираше во текот на кампањата, а тоа е ароганцијата, неисполнување на очекувањата на граѓаните, неагилниот однос на носители на одредени функции, непотизмот и она што го укажа антикорупциска