Од три часот по полноќ започна да важи летното сметање на времето. Со тоа часовниците, оние старите требаше да се поместат еден час понапред, додека модерните смарт апарати тоа го прават автоматски.

Од 2021 година Европскиот парламент донесе одлука да престане промената на времето а Македонија треба да одлучи дали ќе премине кон летно или зимско сметање.