Отворен Балкан е албанска инцијатива, прв пат ја слушнавме во Тирана заедно со Зоран Заев и од Еди Рама. Силно е поддржан од САД.Имаше два столба-помирување и либерализација на пазарот.

 

Сега Опен Балкан е дел од Берлинскиот процес, веќе е преклопен.Реков дека ќе ја информирам Владата за случувањата во Бањска бидејќи одеше против помирувањето, тука се врши еден од столбовите зошто прифативме да влеземе. Опен Балкан сега е дел од Берлинскиот процес, многу е ова комплексно.