Претседателот на Комисијата за надворешни работи ги повика шефот на дипломатијата Бујар Османи и вицепремиерот Никола Димитров да се појават во Собранието и да го презентираат Анексот од Бугарија кој го најави Красимир Каракачанов. Tој дури им понуди и да изберат термин во периодот од 15 до 29 јануари.

Според Милошоски, јавноста има право да знае што власта преговара со Бугарија и оти после Василица крајно време е да паднат маските.