Димитар Апасиев на Фејсбук објави дека Уставниот суд ја прифатил иницијативата за оценување на уставноста за Законот за јазици. Во образложението на судот се наведува дека ја прифатиле иницијативата, но не стои кога и дали ќе ја стават на дневен ред.

Левица смета дека Законот е донесен со грубо кршење на сите деловнички процедури во Собранието на РМ и истиот е објавен без потпис од Претседателот на РМ. Понатаму, овој закон е плод на партиските пазарења помеѓу двата криминални партнери од власта СДСМ и ДУИ. Европското знаменце безобразно е искористено каде што не му е местото, само за да во корен се сосече било каква суштинска и јавна расправа