Поради доаѓањето на Папата, 7-ми мај ќе биде неработен ден за македонските граѓани. Владата следната недела на владина седница се очекува да потврди.

Франциск во 8:30 часот на скопскиот аеродром од Софија ќе пристигне Папата. Високиот гостин ќе биде пречекан од премиерот и претседателот на земјава.

Откако ќе биде примен во Претседателската палата Папата Франциск ќе оддржи литургија на скопскиот плоштад, каде се очекува да присуствуваат десетици илјади граѓани. Заради доаѓањето на Папата нивото на безбедност во главниот град ќе биде на највисоко ниво.