Црногорските туристички работници се жалат на лошата сезона.Тие ги обвинуваат српските туристи кои се најбројни дека слабо трошат пари, се ценкаат и наместо патлиџан туристи ги нарекуваат паштета туристи.

Незадоволни и гневни се сопствениците на барови, ресторани и приватно сместување на црногорското приморје, каде сезоната започна лошо.

– Никогаш не сме имале толку кутри гости од Србија. Тоа не се домати, туку паштети туристи. Не сакаат ни зеленчук, доматите им се луксуз. Се жалат за се и се е скапо. Ужас!-Неверојатно е да бараат намалување на цената за секоја глупост. Четворица од нив доаѓаат да изнајмат стан што го издаваме по лански цени, иако годинава се е многу поскапо, но и тоа не е доволно. Наместо да платат 30 евра што е минимум, прашуваат дали е можно за 20, па никаде го нема. А ако го спуштиме на 20, ќе прашаа дали може и за 15, вели за Нова.рс Петар Вукшиќ, кој издава станови и соби во селото кај плажата Јаз кај Будва.

Тие велат дека никогаш немале вакви гости.

Доаѓаат и странци, но најмногу семејства и парови од Белград, Нови Сад, Крушевац и други градови во Србија. Некогаш оставаа бакшиш ако им се допаѓа сместувањето, па не ни прашуваа за цената, но сега се им е премногу.

Лежењето е најчесто на пешкир, како во старите добри времиња, бидејќи кој сака да плати 15 евра за лежалки

– Смешно е кога гледате луѓе како се тепаат да стават пешкир на градската плажа каде што деновиве е како пчеларник. Нема да платат лежалка, скапо им е 15 евра, . Потоа некако се заглавуваат меѓу два реда лежалки со парталите, а некои дури и отвораат шатор за да скријте се од сонцето бидејќи немаат чадор за сонце, а нема да го платат тоа што го нудиме. Доаѓаат во 10 часот наутро, остануваат до седум навечер, цел ден на сонце со вреќи со храна и фрижидер полн со пијалоци.