Дали знаевте дека тегла од 400 грама Нутела купена од продавница содржи повеќе од 227 грама шеќер? Ова значи дека порција од само 20 грама задоволува две третини од потребниот дневен внес на шеќер. Се надевам дека ова е доволна причина да направите своја домашна Нутела и да си направите услуга на себе и на здравјето на вашето семејство.

Најдоброто нешто кај домашната нутела е што повеќе нема да сакате нутела купена од продавница, бидејќи вкусот на домашната нутела ќе ви стане јасно дека го пропуштате сето ова време.
Сепак, бидете внимателни со овие засладувачи бидејќи агавата е, на пример, 1,4 до 1,6 пати послатка од обичниот шеќер.

Состојки
+300 грама печени и излупени лешници
+2 лажици стопено кокосово масло
+4 лажици јаворов сируп или некој друг природен засладувач
+4 лажици незасладено какао (сурово)
+ 1/2 чаша овесно или друго растително млеко + уште 2 лажици ако сакате малку потенок намаз
+ прстофат сол

ПОДГОТОВКА

Првиот чекор
Вклучете ја рерната на 150°C.

Втор чекор
Обложете голем плиток плех со хартија за печење, додадете ги лешниците и печете 15 минути.

Третиот чекор
Жешките лешници ставете ги во крпа и втријте ги за да се отстрани кората. Важно е да ја извадите лушпата бидејќи дава горчлив вкус, па добро е да ја фрлите со што повеќе лешници.

Четвртиот чекор
Сè уште топлите лешници веднаш ставете ги во блендер или сецко, бидејќи топлите лешници многу побрзо (и полесно) ја ослободуваат маста, па побрзо ќе го направите путерот. Лешниците прво ќе се сомелат и ќе почнат малку да ги ослободуваат маснотиите.

Многу брзо ќе се акумулира на страните на сечкачот, затоа слободно запрете го блендерот/сецкачот и изгребете од сите страни.

Повторно вклучете го блендерот/шредерот и така 2-3 пати додека не добиете мазен путер. После максимум 3 минути ќе имате вкусен путер од лешник 🙂

Петтиот чекор
Се топи кокосовото масло и се меша со сирупот, какаото, солта и млекото.

Шести чекор
Вака подготвената смеса додадете ја во путерот и кратко измешајте во блендер/сецко.

Седми чекор
Чувајте го во тегла и оставете го целосно да се излади.

Осми чекор
Доколку сакате потенка Нутела, додадете уште 2 лажици млеко, измешајте и потоа чувајте во тегла.