Саганаки е едно од највусните грчки предјадења. Ова е рецепт за сите љубители на сирење! Едноставен и сакан традиционален грчки рецепт Саганаки, направен со само три состојки и готов за помалку од 10 минути.Се подготвува во мала тава со две рачки со тешко дно,. Најчестите традиционални грчки рецепти готвени во таков вид тава вклучуваат фета сирење.
Кога го подготвувате вашиот грчки рецепт за саганаки, особено е важно да го изберете вистинскиот вид сирење.
Сирењата кои се користат во Грција за правење традиционални грчки саганаки се гравиера, кефалогравиера и кефалотири. Сите тие се кашкавали со средна тврдост со благ вкус на јаткасто овошје.
Брашно, маслиново масло и сирење се сè што ви треба за да го направите ова прекрасно мезе дома. Во многу други рецепти и ресторани, Саганаки се пржи во многу масло,
Подгответе го вашиот саганаки во три многу едноставни чекори:
Покријте ја површината на сирењето со ладна вода. Потопете го во сад со вода или ставете го под млаз вода.
Извадете го сирењето во брашно, протресувајќи го вишокот.
Во тава загреана на средна температура се пржи (плитко пржете) со маслиново масло. Не заборавајте да го превртите за да стане златно од двете страни.
Comments are closed for this post.