Европскиот парламент усвои нови правила поврзани со воведување стандарден полнач за мали електронски уреди како паметни телефони и таблет компјутери.

Новиот закон ќе стапи на сила есента 2024 година, така што USB од типот C ќе биде стандардна порта за полнење паметни телефони, таблет компјутери, е-ридери, тастатури, компјутерски глувци, GPS уреди, дигитални камери, слушалки, headset уреди, рачни конзоли за игри и преносни звучници. Од 2026 година, USB-C ќе стане норма и за полначи за лаптоп.