Магарешкото млеко со векови се произведува поради хранливите состојки со кои е богато, а кои го зајакнуваат имунолошкиот систем.
Љубителите на сирење знаат дека познатото сирење Пуле е направено од млеко на балкански магариња и се произведува на фарма во Мачва од фармер кој е единствениот кој го знае рецептот за ова „задоволство“.
Сирењето е направено од 60 отсто магарешко и 40 отсто козјо млеко, што го прави едно од најздравите во светот. Многумина ја фалат неговата хранлива вредност, а само оние кои го пробале можат да потврдат дека ова распарчено сирење е вистинско богатство, буквално кажано – не само поради неговите хранливи и лековити својства, туку и поради цената по која се продава.
Имено, тој е прв на листата на најскапи сирења во светот бидејќи чини неверојатни 120.000 динари за килограм поради напорниот процес на производство, но цената ја диктира и специфичниот вкус што го прави толку популарен во светот.
Сирењето пуле се произведува во природниот резерват Засавица во Војводина, а рецептот за негово правење го знае само основачот на таа фарма. За еден килограм од ова скапоцено сирење се потребни дури 25 литри магарешко млеко. Неговата превисока цена се оправдува со вложениот труд во производството, бидејќи магарето се молзе рачно три пати на ден.
Додека кравите можат да дадат и до 60 литри млеко дневно, магарињата даваат само два литра и дека откако тие што се задолжени за молзење чекаат да ги нахранат своите младенчиња.
За производство на пула сирење не е доволно само магарешко млеко, туку освен козјо, се додаваат адитиви и бактерии за смесата да се згрутчи. Потоа се става во калапи од 50 грама да отстои и стврдне.
Comments are closed for this post.