Бугарскиот сајт „Flagman.bg“ објави статија во која тврди дека птицата сокол е автентично бугарска по кој бил именуван градот Сунгурларе.

Според медиумот овој бугарски град кој со векови успеал да го задржи своето бугарско име е поврзан со птицата сокол. Станува збор за Сунгурларе, кој се наоѓа на 80 километри од Бургас.

Сунгурларе во Отоманската империја

Се верува дека во тоа време дел од бугарското население се преселило во новата земја на населбата – нејзината стара била во шумите над областа Ичмијата. Во рамките на империјата, населбата била наречена Сонгурлар и Сонгурларе, кои очигледно се османлискиот начин на изговарање на бугарското име.