Професорката Солза Грчева како професор состојбите во образованието ги оценува како катастрофални.Таа за „Република“ ги објаснува кои се најголемите пропусти кои ги направивме од деведесеттите години до денеска.

Според неа, образованието е поставено на погрешни темели почнувајќи од градинките па се до високото образование.

Затоа вели таа, немаме квалитетни доктори но и фризери, елетричари водоводџии…

Ако првите десет години после растурањето на Југославија имаве горе-долу некој систем што го влечевме по инерција сега веќе немаме ништо. Замислете го стандардот во кој живеат нашите студенти.Со скафандер никој од нас нема да може да помине повеќе од една недела во студентиски дом.Посегнаа дури и по субвенционираниот студентски оброк.Јас имав предлог да се потпишат договори со градовите што се студентски центри кои ќе гарантираат нутристионистички добар оброк направени од македонски производи.Потребно е да се субвенционираат оние студенти што живеат на едно а студираат на друго и плаќање по 2000 денари по легло.Не е добро што имаме само академски студии а никој не оди на стручни.Немаме ни национални стандарди кој смее да биде професор а не ги укинавме ни дисперзираните студии кој се извор на неквалитет и ги упропастуваме способни млади деца.Тоа не се студии.Немаме средно образоване кое ќе трае две, три или четири години.За некои занаети се потребни две години, за некои три.Треба да одиме на занаети.Затоа веќе немаме водоводџии, електричари, фризери…