Нашиот приод останува реализација на рудникот, секако опцијата за арбитража е подготвена, но таа ќе биде во крајна нужда, изјави  Живко Груевски, директор за комуникации и односи со јавноста во Еуромакс во Дневникот на Сител ТВ на Денот на рударите, а по повод по последното решение на Владата со кое  се повлекува претходно донесената одлука за спојување на концесиите. 

 

„Се работи за две концесии кои што треба да се спојат во една целина, затоа што истражувањата покажуваат дека само еден рударски комплекс како една функционално интергирана целина е можно да се направи и со тоа се поставува, со тоа барање за спојување се дефинира.  Тоа и судот по втор пат го пресуди, се работи за едно претходно право на концесионерот од кое зависат сите други понатамошни активности кои треба да се преземат. Токму затоа тоа е клучно прашање и нашата правна рашомонијада започнува со доставување на тоа   барање во 2016 година за кое дури сега, некаде на четврти  јули беше објавена првата одлука на Владата за спојување на концесијата, па беше објавена во Службен весник , потоа се случи тоа што се случи и за мене тоа е скандалозна одлука на Владата. Се направи еден трагикомичен политички театар на неколку од министрите од Владата и се дојде до таа одлука да се повлече таа претходна одлука за спојување, незнам на кој основ. Во секој случај нашите правни експерти поднесоа тужба во законскиот рок“, вели Груевски.

Не сакаме, но ако одиме на Арбитража ќе добиеме, а Македонија ќе треба да плаќа отштета од една милијарда евра, тврди Груевски.

 

„Фрапиран сум со каква неподнослива леснотија кај нас политичките фактори реагираат на овие информации за арбитражните постапки против државата. Тоа е сериозна опасност, а нашиот арбитражен просец доколку се стартира,  доколку ние го стартираме како Еуромакс, а подготвен е веќе подолго време сигурен сум во позитивен исход, затоа што нашите странски експерти за арбитража велат дека ова би бил најлесниот случај што сигурно би го добиле, а зборуваме за вредност од повеќе од една милијарда евра и тоа ќе биде фрапантен износ за државата  како отштетни побарувања, и не би сакал да звучи како некоја закана, но реалноста и одговорноста моја должност е да опоменам и на укажам на фактот дека доколку ваквиот случај заврши позитивно за нас на суд, тоа не само што ќе покрене политичка одговорност, туку ќе покрене и друг вид на одговорност на сите вклучени актери во тој процес со носење на одлуки погрешни и незаконски или со неносење одлуки или непостапување на така како што треба“, вели Груевски.

 

Не е точно дека со влегувањето на Еколог во Еуромакс има политичко судска спрега со влијание на одлуките на Управниот суд, тврди Груевски.

Комерцијална објава