Австралиската авиокомпанија „Квантас“ успеа да го реализира најдолгиот лет што не слетува, што траеше скоро 20 часа од Њујорк  до Сиднеј.

Компанијата сакаше да ги провери границите на издржливост на патниците и дали летовите што траеја скоро цел ден беа подносливи, а тест-летот беше наречен „Project Sunrise“.

Авионот патувал вкупно 16.015 километри на летот, при што патниците патувале 19 часа и 16 минути, како што било планирано.

„Ги охрабривме патниците да консумираат многу кафе за време на летот“, рече Фил Кипс од персоналот на „Квантас“.

Австралиската авиокомпанија има намера да ги истурка границите на долги летови, најавувајќи дека ваквите летови ќе бидат достапни за сите во 2022 или 2023 година. Сепак, на овој лет биле одбрани само 50 луѓе, а во тој број биле вклучени и екипажот, како и истражувачите, кои снимиле сè што се случило за време на летот.

Во врска со истражувачите, Квантас сакаше да тестира како патниците реагираат на разни работи, од потребата за спиење, за да заостанат. Покрај тоа, волонтерите имаа на нив опрема што следи како се однесуваат нивните тела и реагираат на промените во текот на летото.

Летот помина непречено и според првичниот план. Оваа компанија планира да спроведе идентични тестирања за еден месец, кога ќе лета од Лондон до Сиднеј.