Околу 80 проценти од граѓаните во регионот кога би можеле да бираат би работеле во јавен сектор отколку приватно. Ова се резултатите од анкетата што ја спроведе Советот за регионална соработка.

На првото  и второто место се жителите на Косово.Таму 84 отсто од граѓаните би работеле државно, а само 6 отсто приватно. Македонија е на петото место со 71 процент за работа во јавниот сектор, а 20 за во приватниот. Само 65 отсто пак од жителите на Албанија би сакале да работат во јавниот сектор