Преработената храна може да предизвика пекол во желудникот, а многу луѓе неконтролирано ја консумираат, вели д-р Воислав Перишиќ, познат српски гастроентеролог.
Гасовите во цревата во 75 отсто од случаите се резултат на ферментација на храната. Ферментираат нескробните јаглехидрати, а ако тие не се сварат доволно, тогаш имаме гасови во стомакот. Ова им се случува на 16 отсто од луѓето, вели тој.
Иако и кафето лачи киселина, но затоа што помага да се спречат други болести, како на пример Алцхајмеровата болест, д-р Перишиќ не препорачува да се избегнува, но наместо да се пие нагладно, со првиот филџан наутро каснете и бисквита или лесен појадок како леб и џем.
Исто така, иако се здрави општо, јаболката, крушите, сливите, црешите, кромидот, зелката, брокулата, пченицата, ржта и јачменот се лоши намирници за желудникот, зошто предизвикуваат надуеност.
Храна која треба да се јаде во случај на надуеност е: хељда, просо, месо, јајца, компири, тиквички, ротквици, кељ.
Шеќерот предизвикува зависност, и со тек на време може да доведе до складирање на маснотии и ризик од дијабете, па дури и сериозни здравствени ризици како срцеви заболувања. Шеќерот е опасен и за цревната обвивка.
Исхраната богата со рафинирани шеќери и вештачки засладувачи може да го наруши балансот на цревните бактерии. Штетните бактерии и квасецот се размножуваат благодарение на шеќерот, кој може да придонесе за воспаление на цревата, посочува доктор Перишиќ.
Comments are closed for this post.