Цените за летување на црногорското приморје во главната туристичка сезона ќе бидат за 30 отсто повисоки од лани.
На порастот на цените најмногу влијае инфлацијата која во Црна Гора лани изнесуваше 17,2%, додека од почетокот на оваа година цените пораснаа за околу 14%.
Здружението на приватни даватели на сместување очекува нивните цени да бидат повисоки за 10 до 30 проценти во главната сезона.
„Ние сме нападнати од пандемијата на Ковид. Сè уште не се опоравивме од неа бидејќи немавме никакви субвенции или програми за поддршка. Сега треба да ја додадеме и инфлацијата на тој товар“, вели Бранка Џогановиќ од Здружението за радио Слободна Европа (РСЕ), на српски јазик.
Цени за сместување од 20 до 50 евра по лице
Според податоците на Туристичката организација Будва, просечните цени за двокреветна соба во приватно сместување во главната сезона ќе бидат од 20 до 50 евра по лице, а апартманите за четири лица од 50 евра и повеќе, во зависност од категоријата и локацијата.
Според нивните податоци, моментално во Петровац кај Будва, трокреветен стан чини во просек од 15 до 35 евра, додека во Будва цената е од 20 до 40 евра.
Има и лански цени
Сепак, има издавачи кои гледаат деловна логика во одржувањето на ланските цени.
Зоран Драговиќ од Петровац вели дека е неопходно да се прилагоди на просечната платежна моќ на гостите од регионот – Србија, Босна и Херцеговина и Албанија.
„Не можам да му кажам на редовен гостин: сè поскапе, па морам да ја покачам цената за 30%. Наместо тоа, треба да ја зачувам за некое среќно време и да преземам барем половина од инфлацијата“, Драговиќ. изјави за РСЕ.
Тој објаснува дека неговата деловна логика е дека „подобро е од десет илјади да изгубиш илјада, отколку да не добиеш ништо“, бидејќи смета дека владее „ценовниот елемент“.
Како пример наведува дека во еден дисконт му било ограничено да купува месечна залиха на средства за одржување на станот, со образложение дека можел да купи само два артикли истовремено „за да не ги шверцуваат луѓето“. .
„И тука може да се види дека државата ја изгуби контролата врз цените. Не можам да правам сапун за да мијам што ми треба, не можам секој ден да одам во кафеана да купувам две шишиња шампон или регенератор за да можам да работам “, вели Драговиќ.
Хотелиерите претпазливи со цените
Од Црногорското туристичко здружение наведуваат дека хотелиерите годинава ги покачиле цените за околу 10 отсто и дека се уште се поевтини од конкуренцијата во Хрватска или Грција.
„Сезоната започна, ние веќе ги договоривме работните места и не смееме да ги покачуваме цените повеќе од тоа. Тие што одат со високи цени ќе „страдаат“ летово“, изјави за РСЕ хотелиерот Жарко Радуловиќ.
До 20 отсто повисоки цени во Будва
Во областа Будва има околу 140 хотели, а услугите во нив ќе бидат за седум до дваесет отсто поскапи во главната туристичка сезона, соопшти локалната туристичка организација.
Просечната цена по лице во хотел со три ѕвезди ќе биде од 28 до 46 евра, а кај оние од повисоката категорија од 37 до 140 евра. Ноќевање со појадок во хотели со пет ѕвезди ќе чини од 160 до 270 евра по лице.
Понуда за плиток и длабок џеб
Разновидноста на цените е најочигледна во угостителската понуда, бидејќи таа варира во зависност од локацијата и квалитетот. Од угостителското друштво Будва очекуваат во главната сезона нивната понуда да биде за десет отсто поскапа од пред една година.
Во Будва, најпосетуваниот град на црногорското приморје, кафето може да се нарача на плажата Словенска за дури 1,40 евра, додека појадокот во најпознатото градско кафуле е 3,5 евра, а пиците, салатите и тестенините се 8 евра.
Оние кои сакаат да се почестат во некој од рестораните во Стариот град можат да нарачаат лигњи, гамбора или октопод од 16 до 20 евра, а риба од прва категорија за 40 евра за килограм.
Има клиенти и за скапи ресторани, како оние во Тиватско Порто Монтенегро, каде цените следат по ексклузивната понуда.
Таму познатите готвачи подготвуваат ручек или вечера по цена од 85 евра, а има и ресторани кои нудат гастрономски специјалитети како јапонското говедско Wagyu кое чини 600 евра.
Comments are closed for this post.