Гастроентерологот проф. Д-р Воислав Перишиќ предупреди кои видови минерална вода се џабе фрлени пари, а која вреди да се испие.
Доктор Перишиќ детално објасни кои состојки мора да ги барате на етикетата кога купувате кисела вода. Некои се корисни, но други се штетни за телото!
Гастроентеролог коментираше дека ако се потпираме само на водата за минерали и други вредни материи, ќе треба да испиеме стотици литри за да ги почувствуваме ефектите.
Тоа е точно, но да ви кажам, имам забелешка – кој има балансирана исхрана и јаде се што му треба, не му треба збогатена вода. Вода со калциум или калиум, внимавајте, ако јадеме млад кромид, ротквица и зелена салата преку ден, внесовме доволно. Не треба да додаваме вода, кој што ќе го направи тоа само ќе добие дијареа.
„Во свежиот зеленчук има доволно калиум за првата работа наутро, стартување на организмот. Чешмовачата е најздрава, ако сакате калиум додадете млад кромид, зелена салата и боранија. Ќе се активираат клетките, ќе почне мозокот работи правилно“, рече тој.
„Единственото нешто што има смисла е вода со магнезиум, пијте една или две чаши, но внимавајте. Водите можат да бидат опасни, погледнете ја етикетата. Нема да го промовирам или критикувам производителот, туку секоја што содржи повеќе од 50 милиграми натриум на литар е опасна.
Comments are closed for this post.