Ова лесно и здраво јадење е одличен избор за секојдневен ручек, особено во летните месеци кога младиот грав е во сезона. Богатството од зеленчук и свежи зачини му даваат посебен вкус и хранлива вредност. Послужете го топло со парче црн или пченкарен леб за комплетно задоволство.
Состојки (за 4 лица):
- 1 морков
- 50 грама корен од целер (излупен)
- 1 пиперка (исечена на коцки)
- 1 лажица маслиново масло
- ½ главица кромид (ситно сечкан)
- 2 чешниња лук (ситно сечкан)
- 700 г млад грав (исчистен и измиен)
- 1 л вода
- 1 лажица мајчина душичка
- 1 лажичка морска сол
- 1 лажица вински оцет
- ¼ лажичка мелен црн бибер
Подготовка:
Морковот, пиперката и коренот од целер исечкајте ги на мали парчиња.
Во тенџере загрејте маслиново масло на средна температура. Пропржете го кромидот и лукот кратко, потоа додајте го зеленчуковиот микс. Промешајте и пржете уште неколку минути.
Додадете го младиот грав и водата. Посолете, поклопете и варете на тивок оган околу 30 минути или додека гравот не омекне.
На крај, постепено додајте го винскиот оцет, мешајќи постојано. Зачинете со мелен црн бибер и свеж мајчина душичка.
Послужување:
Послужете го варивото топло или на собна температура
Comments are closed for this post.