Ураганот „Флоренс“ ги зеде и првите жртви во Северна Каролина. Мајка и бебе загинаа кога дрво паднало врз нивната куќа, додека таткото се здобил со тешки повреди и е префрлен во болница.

Во градот е забележан уште еден смртен случај на жена која умрела по добиен срцев удар.

Четвртата жртва на ураганот „Флоренс“ е маж кој загинал од струен удар, додека се обидувал да се засолни во налетот на ураганот.

Официјални лица предупредуваат дека обилните дождови од ураганот Флоренс ќе траат со денови и дека жителите на Северна Каролина можеби ќе се соочат со најлошите поплави од почетокот на новиот милениум.

Флоренс во овие моменти и натаму е ураган од прва категорија со брзина на ветерот од 130 километри на час, иако на некои места се забележани и посилни ветришта.

Надојдената вода поради силните бранови и врнежи од дожд принуди телевизиска станица од Северна Каролина да го евакуира персоналот.